Život

NASA otvorila sondu s uzorkom opasnog asteroida: "Naučnici su bili ushićeni kada su podigli poklopac"

Komentari

Autor: index.hr

27/09/2023

-

23:37

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kapsula sa dragocenim uzorcima s asteroida Benu sletela je u nedelju na Zemlju, a juče su NASA naučnici otvorili prtljažnik u kojem se nalazi materijal s tog dalekog nebeskog tela.

Stručnjaci s instituta Johnson Space Center (JSC) u Hjustonu podigli su spoljni poklopac i puni entuzijazma pogledali šta se tamo nalazi.

"Naučnici su bili ushićeni kada su podigli poklopac. Na njegovoj unutrašnjoj strani pronašli su tamni prah i čestice veličine peska", objavilo je juče na X-u NASA Odeljenje za istraživanje astromaterijala (ARES). Taj se prah nekada nalazio na površini udaljenog asteroida. 

 

 

Ipak, ovo je tek početak jer tim još uvek nije pristupio glavnom uzorku asteroida. Za to će morati rastaviti uređaj za prikupljanje uzorka TAGSAM što je komplikovan proces koji će potrajati neko vreme.

Dug put do asteroida 

NASA je sondu OSIRIS-REx lansirala prema Benuu u septembru 2016. Bile su potrebne dve godine da letelica stigne do asteroida, a zatim još dve da mapira površine pre nego što je tim pronašao prikladno mesto za prikupljanje uzorka. Dana 20. oktobra 2020. sonda se spustila do asteroida i uspela da prikupi dragocenu prašinu. Ipak nije sve prošlo kako su naučnici očekivali.  

Ideja je bila da sonda udari svojim delom u površinu i ispusti nalet kiseonika koji bi podigao šljunak i prašinu. No prilikom tog procesa usledio je svojevrsni šok. Kada je mehanizam uspostavio kontakt, površina se razdvojila poput vode, pa je pritisak napravio krater prečnika osam metara.   

Materijal je odleteo na sve strane, ali, na svu sreću, i u komoru za prikupljanje uzorka. Postavlja se pitanje zašto je uopšte važan ovaj celi dugotrajan i složen proces.

Prvi je razlog to što se Benu nalazi na prvom mestu NASA popisa opasnih asteroida. Upoznamo li Benuov sastav, možda ćemo dobiti ideju kako ga zaustaviti ako jednom u budućnosti budemo prisiljeni na takvo nešto. 

Ali Benu nije samo izvor bojazni, nego nam može otkriti ponešto o našem poreklu. Naime, Benu je relikt iz vremena formacije Sunčevog sistema pre 4,5 milijardi godina te se zapravo radi o savršeno očuvanoj vremenskoj kapsuli. 

Najopasniji asteroid u Sunčevom sustavu 

NASA Benu smatra najopasnijom stenom u Sunčevom sistemu jer za njega postoji najveća verovatnoća da će udariti u Zemlju od svih poznatih asteroida. No nema razloga za brigu.

Premda Bennu predstavlja rizik za našu planetu, verovatnoća sudara je vrlo mala, piše Science Alert.   

Naime, Benu se, uz asteroid 1950 DA, svrstava u najopasnije poznate asteroide. Zbog svoje putanje i orbite oko Sunca, koja traje 1.2 godine, u narednih nekoliko vekova će se u više navrata približiti Zemlji do te mere da postoji mala mogućnost sudara.  

NASA navodi kako postoji šansa da Benu prilikom preleta 25. septembra 2135. prođe kroz takozvanu gravitacijsku bravu - područje u svemiru koje bi ga moglo usmeriti na udar s našom planetom krajem 22. veka.   

Iako je teško odrediti tačnu verodostojnost za ovakav katastrofalni događaj, stručnjaci su pomoću podataka koje je prikupila letelica OSIRIS-Rex uspeli napraviti bolji model razvoja Benuove orbite.

Njihova analiza ukazuje na to da ima samo 0.037% (1:2700) šanse da on 24. septembra 2182. udari u Zemlju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin