Život

"Pretili su nam i tražili novac": Dečak koji je od kese napravio Mesijev dres napustio Avganistan zbog talibana

Komentari

Autor: Euronews Srbija/BBC, Indiatimes

24/08/2021

-

19:22

"Pretili su nam i tražili novac": Dečak koji je od kese napravio Mesijev dres napustio Avganistan zbog talibana
Murtaza Ahmadi - Copyright AP/Rahmat Gul

veličina teksta

Aa Aa

Agvanistanski dečak Murtaza Ahmadi, koji je postao poznat 2016. godine tako što se fotografisao u Mesijevom dresu morao je zbog rata i pretnji talibana da napusti svoj dom, piše BBC. 

Ahmadi je postao svetski poznat zbog fotografije koju je na društvenim mrežama objavio njegov brat, a na kojoj se vidi kako nosi dres poznate fudbalerske zvezde Lionela Mesija, koja je napravljena od najlonske kese sa brojem 10, prenosi Indiatimes.com. 

AP/Rahmat Gul, Massoud Hossaini

 

Priča o malom Mesijevom fanu postala je toliko popularna da ga je na kraju i sam fubaler upoznao. On je preko UNICEF-a dobio paket u kojem se, između ostalog, nalazila i majica sa njegovim potpisom i lopte.

Međutim, to nije sve. Mesi je nakon toga stupio u kontakt sa porodicom Ahmadi. Dečak je imao priliku da istrči na teren kada je zvezda Barselone igrala u Dohi i zagrli ga, pa ga je sudija nakon toga jedva sklonio sa terena. 

"Rekao sam mu da želim sa igram fudbal sa njim. Rekao mi je da idem sa ocem, ali ja nisam razumeo njegov jezik. U tom trenutku sam bio presrećan", rekao je tada dečak.

Porodica pod opsadom

Porodica trvdi da je upravo zbog ovog poteza i slave koju je stekao dečak posao meta talibana.

"Lokalni moćnici su zvali i govorili nam da smo se obogatili i da nam je Mesi dao novac koji su nam onda oni tražili. Pretili su nam da će nam oduzeti dečaka", rekla je majka za AFP.

Zbog toga, prenosi BBC, su tokom noći morali da napuste svoj dom nakon što su nedaleko od kuće čuli pucnjavu.

AP/Massoud Hossaini

 

"Nedostaje mi Mesi", rekao je Murtaza posle svega kada su ga novinari AFP-a pronašli u Kabulu.

Inače, porodica se tada nadala da će dobiti azil u Španiji nakon što je Kristijano Ronaldo to učinio za sirijskog dečaka Zaida Abudul, ali to se nije desilo.

Pored njih, više od 300.000 ljudi u Avganistanu moralo je da napusti svoje domove zbog sukoba i napada militantnih talibana, koji su u međuvremenu preuzeli i Kabul.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin