Život

Pojedini turisti plaćaju kako bi tokom odmora bili izgubljeni u nedođiji: Ester je jedna od njih, a ovo je njena priča

Komentari

Autor: Euronews, Ben Anthony Horton

26/12/2021

-

17:57

Pojedini turisti plaćaju kako bi tokom odmora bili izgubljeni u nedođiji: Ester je jedna od njih, a ovo je njena priča
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Priznajte da svi mi sanjamo o begu u divljinu i istraživanje nepoznatog. Možda to vaša porodica ne bi volela, ali šta bi mogli da urade kada ne bi mogli ni da vas pronađu. Mada vam to ni šef ne bi odobrio, ali u divljini nema signala, zar ne?

Istina je da nam je svima potrebno malo vremena koje bi utrošili samo na nas, a to je ono što vam nudi turistička agencija Black tomato. 

Njihova ponuda "Nestanite na odmoru" je najbolji put za svakog ko traži način da pobegne od svega, pogotovo ako vam je zabavno da se nađete u nekom bespuću samo sa rancem, GPS uređajem i četkicom za zube.

Kada se nađu na takvom putovanju, putnici moraju sami da se orijentišu kako bi stigli do civilizacije, što čini pravi izazov ali i veliko iskustvo svakome ko traži da pronađe nomada u sebi.

Od Misisipija do Maroka

Kada zamislite vrstu osobe koja bi mogla da krene na ekspediciju ove vrste, na pamet vam padaju vizije krupnih muškaraca koji nose arktičke jakne u supermarketu i isključivo jedu meso sa koske. Ali sigurno vam ne bi pala na pamet majka dvoje dece iz Teksasa.

Ali, ako bi bolje upoznali Ester Spengler, razumeli biste zašto joj je bio potreban ovakav tip putovanja.

"Posle gotovo deset godina braka i odgajanja dva deteta i provođenja vremena u kući, malo 

se pogubite", rekla je Ester i dodala je je postala "mrtva iznutra" i da više nije znala ko je.
Dok je tražila poklon mužu za godišnjicu braka, Ester je naletela na promotivni video Black tomato i tada je promenila pogled na svet.

"Čim sam odgledala video počela sam da plačem, osećala sam kao da je srce počelo opet da mi kuca.

Ove godine uštedela je dovoljno novca da konačno ostvari svoj san.

"Svašta sam radila, donirala sam krvnu plazmu, bavila se dostavom, sakupljala novac preko fondacije. Sve sam radila što je moglo da mi padne na pamet kako bih sakupila novac.
A što se tiče ekspedicije, trajala je tri dana u divljini Maroka, sa sve večernjom vatrom pod zvezdama, pogledima beskrajna prostranstva vrele pustinje. Ali, u stilu Black tomato, Ester nije znala gde će putovati sve dok nije krenula na put.

"Mrzim hladnoću tako da sam se nadala da neće izabrati polarni region za putovanje", navodi.

Na kraju se ispostavilo da je njena destinacija bila osamljena lokacija visoko u Atlas planinama, terenu punom ovaca, makakija i ponekom zmijom. U ovom predelu provela je tri dana obilazeći peščane dine i planinareći preko obronaka punih zbunova. 

"Činjenica da sam bila u Maroku sustigla me je tek kada sam kročila u pustinju. Sedela sam na vrhu peščane dine i posmatrala zalazak sunca i to je bilo sve što sam sanjala", kaže.
Kada je pala noć, Ester je raspakovala šator i namestila posudu za kuvanje kako bi spremila hranu.

"Trećeg dana spustila sam se do reke gde su se nalazila stabla palmi i selo. Mrzela sam taj treći dan jer sam počela da viđam telefonske govornice i sela. Pitala sam se da li bih mogla da se ušunjam na planinu i tamo ostanem zauvek.

Borba za život

Za Ester njeno iskustvo je bilo više od odmora, to je bio akt nade.

"Bila sam u velikoj depresiji da je sama činjenica da sam osetila da ponovo počinjem da živim bio pokušaj da opet pronađem smisao života", objašnjava. 

Posle povratka kući, Ester se prijavila za prijem u vojnu službu, što je bio pokušaj da nastavi svoju strast za avanturom.

Komentari (0)

Magazin