Život

Prodati "Stena i "Crveni krst": Dijamant veličine jajeta dostigao cenu od 21 milion dolara

Komentari

Autor: AP

11/05/2022

-

23:27

Prodati "Stena i "Crveni krst": Dijamant veličine jajeta dostigao cenu od 21 milion dolara
Prodati "Stena i "Crveni krst": Dijamant veličine jajeta dostigao cenu od 21 milion dolara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Stena", beli dijamant veličine jajeta najveći te vrste koji se našao na aukciji, prodat je danas za više od 21,6 miliona švajcarskih franaka (21,75 miliona dolara), uključujući i poreze - što je na donjoj granici očekivanih cena.

profimedia

 

Kamen G-boje u obliku kruške od 228 karata, sa platinastim priveskom, ima bruto težinu od 61,3 grama i dimenzije 5,4 sa 3,1 centimetra - što je otprilike veličina srednjeg kokošijeg jajeta.

G-Boja nije najviša ocena za dijamante, već četvrta na slovnoj prečki ispod D-boje dijamanata najvišeg kvaliteta.

Nepoznati privatni kupac kupio je Stenu čija je procenjena vrednost pre aukcije bila između 19 miliona i 30 miliona franaka.

profimedia

 

Maks Foset, šef odeljenja nakita u aukcijskoj kući Kristi u Ženevi, pozdravio je uspešnu prodaju.

Takođe prodat i dijamant „Crveni krst“, žuti kamen od 205,1 karata, koji je prodat za skoro 14,2 miliona franaka, što je duplo više od procene. Dijamant je isečen iz grubog kamena iskopanog iz južnoafričkih rudnika Grikvalend početkom 20. veka, a prvi put je bio na aukciji 1918.

Foset je naveo da je postojalo ogromno interesovanje za dijamant Crvenog krsta i da će neodređena „sedmocifrena suma“ od prihoda od prodaje privatnom kupcu biti donirana međunarodnom Crvenom krstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin