Život

Zasladite se vetrenjačama: Naučnici od starih lopatica vetrenjača prave gumene bombone

Komentari

Autor: euronews.green

02/09/2022

-

20:10

Zasladite se vetrenjačama: Naučnici od starih lopatica vetrenjača prave gumene bombone
AP/Steve Helber - Copyright AP/Steve Helber

veličina teksta

Aa Aa

Novo otkriće američkih inženjera, dalo je vetrenjačama šansu za "nov život". Naime, nova vrsta smole, materijala koji pokriva lopatice vetrenjača, može se koristiti za pravljenje kuhinjskih ploča, zadnjih svetala automobila, električnih alata, pelena, pa čak i gumenih bombona.

Ovo dostignuće hemijskih inženjera sa Univerziteta u Mičigenu, može biti rešenje za jedan od najvećih izazova koji postavlja snaga vetra - kako reciklirati lopatice, piše Euronews.

Lopatice napravljene od stakloplastike prekrivene smolom, koju je teško odvojiti i reciklirati su u proseku duge 50 metara, što je pola dužine profesionalnog fudbalskog terena. Mada neke od njih mogu da se recikliraju u manje kavlitetne materijale, mnoge se odbacuju i završavaju na deponiji.

Veće i efikasnije vetrenjače zamenjuju stare u procesu koji se zove 'ponovno napajanje', što dovodi do rastućeg problema elisa koje više nisu u upotrebi. U Asocijaciji takozvane snage vetra 'WindEurope' očekuju da do 2030. godine oko 52.000 tona lopatica bude povučeno iz upotrebe.

S obzirom na to da industrija vetra traži da se do 2025. godine prestane sa bacanjem lopatica na deponije, ekološki osvešćeni naučnici traže kreativna rešenja za to.

Kako bi bila korišćena za pravljenje lopatica, hemijski inženjeri Univerziteta u Mičigenu, razvili su novu, složenu smolu koja može da se reciklira. Čim lopatice postanu neupotrebljive, smola može da se reciklira u pokućstvo i poslastice. Takođe, može i da se razgradi i pretvori u nove lopatice, kako se tvrdi u istraživanju koje je objavilo Američko Hemijsko Društvo.

"Može se koristiti iznova i iznova", naglasio je profesor i istraživač Džon Dorgan, "upravo je to cilj cirkularne ekonomije."

Kako ovakva smola nastaje?

Dorgan i njegovi saradnici su, kako bi dobili novi materijal za vetrenjače, kombinovali staklena vlakna sa polimerom dobijenim iz biljke, ali i onim sintetičkim. Kada se dobije termoplastična smola, od nje se prave paneli koji su dovoljno jaki i otporni da se koriste za vetrenjače i automobile.

Međutim, potpuno novi proizvod se dobija nakon razgrađivanja panela i uklanjanja staklenih vlakana, ali sa istim fizičkim svojstvima. Ovo se ponovo dešava ukoliko se smola pomeša sa mineralima i ako se menja temperatura. Može se dobiti upijajući polimer za proizvodnju pelena, ali i kalijum laktat, koji se prečišćavanjem pretvara u slatkiše i sportska pića.

"Kalijum laktat koji gradi hranljive materije smo 'oporavili' i iskoristili da napravimo gumene bombone, koje sam i probao", rekao je Dorgan.

Da li će nam biti "bljak" da jedemo bombone koje su bile deo vetrenjače?

Dorgan smatra da ne bi trebalo da bude problema sa ukusom bombona.

"Atom ugljenika dobijen iz biljke, kao što je kukuruz ili trava, nije drugačiji od atoma ugljenika dobijenog iz fosilnih goriva", kaže i dodaje, "to je sve deo globalnog ugljenikovog ciklusa, a pokazali smo da možemo početi od biomase na polju, preko trajnih plastičnih materijala, pa doći čak do hrane".

Nakon što su pokazali da smola ima odgovarajuće fizičke osobine za vetrenjače, naučnicima su još potrebne manje lopatice za terensko testiranje.

"Trenutno nas koči to što nema dovoljno bioplastike koju koristimo da zadovolji ovo tržište", zaključuje Dorgan. "Mora biti određenog obima proizvodnje, ako ćemo zaista početi da pravimo vetrenjače od ovih materijala."

Komentari (0)

Magazin