Život

Beloglavi supovi se nakon 100 godina vratili na Učku

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2022

-

12:05

Beloglavi supovi se nakon 100 godina vratili na Učku
Beloglavi supovi se nakon 100 godina vratili na Učku - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Nakon više od 100 godina beloglavi supovi vratili su se na Učku u Hrvatskoj, potvrdila je biolog Parka prirode Učka Vesna Ahel.

Usled smanjenja bavljenja stočarstvom ova je vrsta u potpunosti nestala iz Parka prirode. Godine 2017. je u cilju njihovog povratka napravljeno hranilište, gde im je ostavljana hrana da bi privukli one koji su se gnezdili na obližnjim ostrvima, dok su Park prirode Učka samo preletali.

Ahel jepotvrdila da su se ovog proleća supovi okupljali na hranilištu na južnom delu Parka prirode.

"Nakon fotografisanja čak tri gnezda sa tri ptića, možemo reći da se formirala kolonija beloglavih supova", navela je Ahel.

Beloglavi supovi jedna su od četiri vrste lešinara koji žive u Evropi i jedina preostala u Hrvatskoj.

Procenjuje se da je sada u Hrvatskoj, odnosno na Kvarneru, oko 120 parova beloglavih supova.

Beloglavi sup (Gyps fulvus) je retka vrsta orla lešinara, impozantne veličine, raspona krila do 3 m. Prosečna težina ptice iznosi između 8 i 9 kg, a pojedine jedinke mogu dostići težinu od 11 kg. Ženka, krajem januara ili početkom februara, nosi samo jedno jaje i na njemu leže oba roditelja osam nedelja. Gnežđenje se obavlja uglavnom na krečnjačkim stenama. Gnežđenje je grupno i obrazuju se kolonije, retko izolovani parovi. Izlegli mladunac ostaje na gnezdu, pre prvog leta, oko četiri meseca. Supovi polno sazrevaju sa oko 5 godina.

Nažalost, tradicionalna praksa držanja stoke na ispaši je u opadanju u mnogim delovima Evrope. To znači manje uginulih životinja i samim tim, manje hrane za supove. Takođe, ako nema stoke koja pase travu, livade zarastaju. To znači manje otvorenih prostora koje supovi koriste da bi pronašli hranu. Pored ovoga, trovanje, krivolov i uništavanje staništa, dodatne su pretnje po opstanak ovih važnih čistača prirode.

Iako je devedesetih ova vrsta ptica bila pred izumiranjem u Srbiji, nakon uspostavljanja Fondacije za zaštitu ptica grabljivica, kolonija beloglavih supova u Srbiji sada ima oko 300 jedinki i druga je najbrojnija u Evropi, posle španske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin