Život

Ko su Midž i Alan, zaboravljeni prijatelji Barbi i Kena koji su zvezde novog filma o najpopularnijoj lutkici na svetu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

06/04/2023

-

20:34

Ko su Midž i Alan, zaboravljeni prijatelji Barbi i Kena koji su zvezde novog filma o najpopularnijoj lutkici na svetu
Ko su Midž i Alan, zaboravljeni prijatelji Barbi i Kena koji su zvezde novog filma o najpopularnijoj lutkici na svetu - Copyright Printscreen YouTube/Warner Bros. Pictures, Jazz Hands

veličina teksta

Aa Aa

Prvi produženi trejler za novi film "Barbi" rediteljke Grete Gervig za samo jedan dan pogledalo je više od 10 miliona ljudi na YouTube-u i dobio je bezbroj reakcija na društvenim mrežama. 

Živopisni, ružičasti svet u kom Margo Robi i Rajan Gosling igraju glavne uloge, zapravo je mesto na kom se sve devojke zovu Barbi, a svi mladići Ken - osim jednog para koji su ipak nešto originalniji.

Reč je o Alanu (Majkl Sera) i Midž (Emerald Fenel) koji su zapravo postojali i u stvarnoj Matel kolekciji lutaka.

Ko su bili Alan i Midž?

Nakon kritika da je Barbi previše seksepilna, Matel je 1963. predstavio njenu "najbolju drugaricu" Midž Hedli, koja je izgledala jednostavnije od najpopularnije lutkice. 

Ona je imala crvenu kraću kosu i šiške, plave oči i oblije lice na kom šminka nije bila izražena kao na Barbikinom. U reklamama i u izlozima prodavnica nalazila se uz Barbi i Kena. 

Godinu dana kasnije, i ona je dobila svog "dečka" - Alana, u košulji na pruge, baš onakvoj kakvu u trejleru nosi Majkl Sera. Kompanija ga je reklamirala kao lutku koja može da stane u Kenovu odeću, baš kao što i Midž može da nosi Barbikinu. Naravno, to je značilo da Barbi i Ken mogu da se kao par druže sa Midž i Alanom.

Printscreen YouTube/Jazz Hands

Originalna Midž

Ipak, oni se nisu dugo zadržali u prodaji - Matel je prestao da proizvodi originalne verzije od 1965. iako je na kratko vratio Midž 1988. u verziji "za plažu". Međutim, devedesetih je manje poznat Matel par dobio novi život. Oni su se "venčali", išli na kampovanja, vožnje rolerima, surfovanje, a zatim su dobili i bebu.

Naime, Matel je 2002. predstavio verziju Midž koja je trudna. Njen trudnički stomak mogao je da se otvori i da se iz njega izvadi beba. 

Iako je kompanija novu igračku reklamirala kao "edukativnu" za porodice, mnogi su ih kritikovali zbog promovisanja maloletničke trudnoće, pa je ona povučena sve dok nije napravljena verzija bez trudničkog stomaka.

Printscreen YouTube/A Focus on the Cute

Midž sa trudničkim stomakom

U kakvom kontekstu se pojavljuju u filmu "Barbi", saznaćemo 21. jula, kada bi to ostvarenje trebalo da se nađe u bioskopima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin