Život

Proizvođač igračaka Matel predstavio Barbi sa Daunovim sindromom: I dlanovi lutke imaju specifičnu liniju

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2023

-

16:00

Proizvođač igračaka Matel predstavio Barbi sa Daunovim sindromom: I dlanovi lutke imaju specifičnu liniju
Proizvođač igračaka Matel predstavio Barbi sa Daunovim sindromom: I dlanovi lutke imaju specifičnu liniju - Copyright Mattel

veličina teksta

Aa Aa

Američki proizvođač igračaka Matel predstavio je svoju prvu Barbiku sa Daunovim sindromom, kako bi svoj poznati asortiman lutaka učinio inkluzivnijim.  

Ta kompanija je danas saopštila da je u saradnji sa Nacionalnim društvom za Daunov sindrom u Sjedinjenim Američkim Državama izradila lutku, koja ima niži stas i duži torzo od drugih Barbi lutaka. Njeno lice, kako je navedeno, okruglog je oblika, ima bademaste oči, manje uši i ravan nos.

"Dlanovi lutke čak uključuju jednu liniju, što je karakteristika koja se često povezuje sa osobama sa Daunovim sindrom", navodi se u saopštenju kompanije, prenosi Rojters. 

Lutka je obučena u puf haljinu sa rukavima ukrašenu leptirima i cvećem u žutoj i plavoj boji, koje se povezuju sa svešću o Daunovom sindromu. Nosi ružičastu ogrlicu sa tri ševrona koji predstavljaju tri kopije 21. hromozoma kao i roze ortoze za skočni zglob, dodaje se u saopštenju. 

"Naš cilj je da omogućimo svoj deci da vide sebe u lutkama Barbi, istovremeno podstičući ih da se igraju lutkama koje su drugačije od njih", izjavila je Liza Meknajt, globalni direktor za Barbi lutke u kompaniji Metel. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin