Evropa

RAT U UKRAJINI EU najavljuje zaoštravanje sankcija protiv Rusije, poziv Moskvi da poštuje međunarodno pravo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/03/2022

-

07:30

RAT U UKRAJINI EU najavljuje zaoštravanje sankcija protiv Rusije, poziv Moskvi da poštuje međunarodno pravo
RAT U UKRAJINI EU najavljuje zaoštravanje sankcija protiv Rusije, poziv Moskvi da poštuje međunarodno pravo - Copyright EPA/SEDAT SUNA, Tanjug AP/Felipe Dana, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lideri G7 i EU sastali su se u četvrtak u Briselu gde su razgovarali o ratu u Ukrajini, koji je ušao u 30. dan. Samitu G7 prisustvovao je i američki predsednik Džozef Bajden, koji je najavio nove sankcije Rusiji i zapretio odgovorom ako Vladimir Putin upotrebi hemijsko oružje. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da su male šanse da dođe do rata između Rusije i Alijanse, ali je za svaki slučaj odlučio da četiri nove borbene grupe pošalje u Slovačku, Mađarsku, Bugarsku i Rumuniju. Najteža situacija je i dalje u Marijupolju, razorenom lučkom gradu koji opsada ruska vojska. Sa druge strane, ukrajinsko ministarstvo obrane saopštilo je da su ruske snage potisnute iz nekih područja oko Kijeva.

Ključni događaji

  • Zelenski poručio Zapadu da su sankcije EU došle prekasno
  • Ruske trupe napreduju u Marijupolju, Britanci tvrde da su ukrajinske snage povratile polažaje nadomak Kijeva
  • Bajden izjavio je da bi Rusija trebalo da bude uklonjena iz grupe G20
  • Rusija i Ukrajina razmenile zarobljenike
  • Ukrajinsko ministarstvo obrane saopštilo je da su ruske snage potisnute iz nekih područja oko Kijeva
  • Marijupolj je konstantno pod napadom, satelitski snimci pokazuju više požara i razaranja širom grada koji opseda ruska vojska
  • Zelenski se obratio NATO-u i zatražio "neograničenu vojnu pomoć"
  • Humanitarnim koridorima je iz ukrajinskih gradova danas evakuisana 7.331 osoba
  • Lideri EU najavljuju zaoštravanje sankcija protiv Rusije
  • Moskva najavljuje da će usmeriti snage na "potpuno oslobođenje" Donbasa
  • Gradonačelnik Černigova tvrdi da je grad potpuno uništen i da preti humanitarna katastrofa
  • Moskva tvrdi da je u pregovorima postigut ograničeni napredak, Kijev - da pomaka nema

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pogledajte u našem posebnom blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.50 Spotifaj tehnolodži obustavlja svoje usluge u Rusiji zbog zakona o cenzuri

Spotifaj tehnolodži obustavlja svoje usluge u Rusiji zbog novog zakona o cenzuri u zemlji, za koji kaže da bi njegove zaposlene, a možda čak i slušaoce, doveo u opasnost, preneo je AP. Švedski provajder medijskih usluga, čije je osnovna delatnost njena platforma za striming audio snimaka povukla se iz Rusije nakon što su se i druge kompanije povukle iz te zemlje zbog zakona o cenzuri, navela je američka novinska agencija.

profimedia

 

23.34 Bajden ponovo nazvao Putina ratnim zločincem 

"Za nas je najvažnije da od samog početka očuvamo jedinstvo naših demokratija i nastavimo da ulažemo napore da se obustave razaranja od ruke čoveka koji je, govoreći otvoreno, ratni zločinac. Verujem da će to biti u skladu sa pravnom definicijom toga", rekao je predsednik SAD Džozef Bajden tokom zajedničkog obraćanja sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom nedaleko od poljsko-ukrajinske granice, preneo je Sputnjik.

23.26 Makron: Nema razloga da prihvatimo plaćanje gasa u rubljama

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da ne postoji razlog za prihvatanje ruskog zahteva da se ruski gas plaća u rubljama.

"Svi tekstovi koji su potpisani su jasni. Ovo je zabranjeno", rekao je Makron na konferenciji za novinare nakon samita EU u Briselu. 

23.15 Zelenski: U Ukrajini stradalo više od 16.000 ruskih vojnika

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdi da je do sada u ratu u Ukrajini poginulo više od 16.000 ruskih vojnika. Zelenski je u video-poruci, objavljenoj na društvenim mrežama, naveo da su među poginulima visokorangirani komandanti.

22.44 Zvaničnik SAD: Herson je ponovo sporna teritorija

Herson, grad na jugu Ukrajine koji je bio prvo veće naseljeno mesto zarobljeno na početku rata, ponovo je sporna teritorija, rekao je novinarima zvaničnik američke odbrane. Ako bi grad, koji je relativno blizu poluostrva Krima, ponovo zauzela Ukrajina, to bi predstavljalo veliki korak unazad u ofanzivi Rusije, preneo je BBC. Ruska vojska je osporila da je izgubila kontrolu nad Hersonom, a Ukrajinci na terenu nisu prijavili da je ponovo zauzet.

"Ne možemo tačno da potvrdimo ko kontroliše Herson, ali poenta je da on nije tako čvrsto pod ruskom kontrolom kao što je bio ranije", dodao je zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan.

22.11 Putin potpisao zakon o odgovornosti za lažne informacije

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o krivičnoj odgovornosti za lažne informacije o ruskim državnim organima koji rade u inostranstvu.  Takva tela su ambasade, kancelarija državnog tužioca, Služba nacionalne garde, rusko Ministarstvo za vanredne situacije i druga. Kazna predviđena ovim zakonom je ista kao i za diskreditaciju i širenje lažnih vesti o ruskim oružanim snagama

Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

21.38 Humanitarnim koridorima danas evakusana 7.331 osoba

Humanitarnim koridorima je iz ukrajinskih gradova danas evakuisana 7.331 osoba, saopštila je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. Vereščuk je naglasila da je to više nego dvostruko veći broj od 3.343 ljudi, koji su pobegli prethodnog dana, prenosi Rojters. Ona je navela da je 2.800 građana napustilo opkoljeni grad Marijupolj, koristeći privatan prevoz.

20.50 Lideri EU: Zaoštravanje sankcija protiv Rusije

Lideri Evropske unije pozvali su danas Rusiju da u potpunosti poštuje svoje obaveze prema međunarodnom pravu i da se pridržava nedavnog naloga Međunarodnog suda pravde prema kojem je Rusiji rečeno da se povuče iz Ukrajine.

"Rusija usmerava napade na civilno stanovništvo i gađa civilne objekte, uključujući bolnice, medicinske ustanove, škole i skloništa. Ovi ratni zločini moraju odmah prestati", istakli su oni.

Istovremeno, dogovoreno je da se pojača podrška Ukrajini, zaoštre sankcije protiv Rusije i oslobode se zavisnosti od ruskih fosilnih goriva. Opširnije u odvojenoj vesti.

20.02 Zvaničnik SAD: Ruske snage postaju agresivnije u Donbasu

SAD ocenjuju da Rusija daje prioritet Donbasu, nasuprot Kijevu, u pokušaju da postigne nadmoć u pregovorima i odseče ukrajinske snage na istoku od ostatka zemlje, izjavio je danas visoki zvaničnik američke odbrane, primetivši da ruske snage postaju sve agresivnije u Donbasu. On je izrazio uverenje da su to postavili kao prioritet na svojoj listi.

Tanjug AP/Petros Giannakouris

 

19.41 Rusija najavljuje koncentrisanje na Donbas

Rusija će usmeriti snage na "potpuno oslobođenje" ukrajinskog regiona Donbas, javlja BBC, citirajući šefa glavnog operativnog odseka generalštaba Vojske Rusije Sergeja Rudskoja.

"Rusija je uništila ogromnu većinu ukrajinskog vazduhoplovstva i mornarice, što je označilo uspešan završetak prve faze sukoba", dodao je on.

On je rekao da je 93 odsto Luganske i 54 odsto Donjecke oblasti pod ruskom kontrolom, prenosi BBC.

19.37 Kijev: Pogođeno više zgrada u Viničkoj oblasti

Ruske krstareće rakete pogodile su nekoliko zgrada u Viničkoj oblasti u Ukrajini, tvrdi ukrajinsko vazduhoplovstvo. Kako navodi, meta ruskih raketa bila je ukrajinska vazduhoplovna komanda u Viničkoj oblasti, prenosi Rojters.

19.34 IAEA: Osoblje u Černobilju nije rotirano već četiri dana

Osoblje koje obavlja dužnost u černobiljskim postrojenjima za radioaktivni otpad koje drži Rusija nije rotirano četiri dana. Ukrajina ne može da saopšti kada će se to promeniti zbog borbi u gradu u kojem mnogi od njih žive, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

19.33  Ukrajina: I dalje kontrolišemo Marijupolj, nećemo ga predati

Ukrajinske snage i dalje kontrolišu opkoljeni lučki grad Marijupolj, izjavio je danas visoko pozicionirani ukrajinski bezbednosni zvaničnik Oleksej Danilov.

"Mariupolj se drži i niko neće predati Mariupolj", rekao je Danilov, a prenosi Rojters.

profimedia

 

19.18 Gradonačelnik: Černigov je uništen, preti humanitarna katatrofa

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da su ruske snage opkolile grad Černigov, u blizini granice sa Belorusijom i da bombarduju područja u kojima su stanovnici ostali bez struje, grejanja i vode. Rusko ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da su njegove snage blokirale ukrajinske gradove, uključujući Černigov, kako bi porazili ukrajinsku vojsku.

"(Mi smo) u suštini potpuno opkoljeni i imamo humanitarnu katastrofu... Grad je potpuno uništen", rekao je gradonačelnik Černigova Vladislav Atrošenko na televiziji, 

19.13 Kuleba: Teški pregovori bez napretka

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba naveo je danas da još nema konsenzusa u pregovorima s Moskvom.

"Stav Ukrajine je jasan: prekid vatre, garancije bezbednosti, bez kompromisa o teritorijalnom integritetu. Ali Rusija se drži ultimatuma. Da bismo stimulisali konstruktivniji pristup, potrebne su nam dve stvari: više sankcija i više vojne pomoći Ukrajini", naveo je Kuleba na Tviteru.

19.07 Satelitski snimak potopljenog broda

Novi satelitski snimci prikazuju delomično potoljeni ruski desantni brod Orsk kojeg su juče u lučkom gradu Berđansku pogodile ukrajinske snage. Pored potopljenog Orska u lučkom pristaništu vidi se i požar u blizini nekoliko rezervoara za goriva.

Tanjug/Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

 

18.56 Saliven: Pravimo plan za slučaj da Rusija napadne NATO

Vašington i NATO saveznici prave planove za slučaj da Rusija napadne neku teritoriju NATO, zbog toga što se odatle nauoružava Ukrajina ili zbog bilo kog drugog konteksta, izjavio je danas američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, preneo je TASS.

18.18 Švajcarska uvela dodatne sankcije Rusiji

Švajcarska je usvojila dodatne sankcije Rusiji u skladu sa najnovijim paketom sankcija Evropske unije, saopštio je danas Federalni savet Švajcarske. Radi se o usklađivanju mera sa onima koje je EU uvela 9. i 15. marta.

17.45 Vojska Ukrajine: Ubijen još jedan ruski general

Ukrajinska vojska saopštila je danas da su njene snage ubile ruskog generala-potpukovnika Jakova Rezanceva tokom sukoba u Hersonskoj oblasti, na jugu Ukrajine. Prema navodima ukrajinske vojske, Rezancev je bio komandant 49. kombinovane armije Južnog vojnog okruga Ruske Federacije. Ministarstvo odbrane Rusije nije komentarisalo tvrdnje ukrajinske vojske.

Si-En-En prenosi da se veruje da je do sada, u ratu u Ukrajini, ubijeno šest ruskih generala.

17.31 Ukrajinsko Ministarstvo odbrane: Stvoren kopneni koridor između Krima i Donjecka

"Neprijatelj je delimično uspeo da stvori kopneni koridor između privremeno okupiranog Krima i dela Donjecke regije", navodi ukrajinsko Ministarstvo odbrane na svojoj Fejsbuk stranici.

Associated Press • Euronews Serbia

17.01 Ukrajinski državljanin uhapšen u Moskvi 

Ukrajinski državljanin, izvesni Rudas iz Harkova, uhapšen je u Moskvi zbog špijunaže, a regrutovala ga je Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) u aprilu 2021. godine, navodi TASS uz tvrdnju da je imao uvid u snimak njegovog ispitivanja.

"Regrutovao me je SBU u aprilu 2021. godine. Kontaktirao me agent SBU pod imenom Anton, nemam više informacija o njemu", prenosi njegovu izjavu TASS pozivajući se na snimak.

Prema rečima osumnjičenog, njegov zadatak je bio da sakupi informacije o pro-ruskim novinarima i ukrajinskim građanima koji se protive ukrajinskom režimu. On je, kako se navodi, otkrio i da je prethodno radio za poljsku tajnu službu.

16.45 Graničari sa Zmijskog ostrva razmenjeni za ruske mornare

Ukrajinski graničari koje su ruske trupe zarobile prilikom napada na Zmijsko ostrvo razmenjeni su za ruske ratne zarobljenike, saopšteno je iz Kijeva. Iz Ukrajinskog parlamenta rečeno je da je 19 osoba oslobođeno u zamenu za ruske mornare, i da su među njima bili graničari sa Zmijskog ostrva.

16.34 Zaharova: Rusija će osigurati bezbednost nuklearnih objekata

Rusija će nastaviti da čini sve što je u njenoj moći da osigura bezbednost nuklearnih objekata u Ukrajini na odgovarajućem nivou, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

16.10 Medinski izneo zahteve Rusije

Šef ruskog pregovaračkog tima sa Ukrajinom Vladimir Medinski izjavio je danas da ruska strana insistira na "sveobuhvatnom sporazumu" sa Ukrajinom, gde bi, pored neutralnog statusa Ukrajine i bezbednosnih garnacija, bile unete i stavke koje su od vitalnog značaja za Rusku Federaciju.  "Malo je verovatno sklapanje sporazuma bez demilitarizacije, denacifikacije, priznanja Krima i Donbasa", rekao je Medinski. On je dodao da se dve strane u pregovorima približavaju u razumevanju manje bitnih pitanja, ali je dodao i da je napravljen ograničen napredak za ključna pitanja. Pročitajte više o tome ovde.

15.40  Ruska centralna banka: Sve rezerve zlata su u našoj zemlji

Ruska centralna banka je objavila danas da se svo zlato u okviru zlatnih i deviznih rezervi zemlje nalazi u njenim trezorima na teritoriji Rusije. Zlatne i devizne rezerve su, navodi monetarni regulator, instrument kojim Banka Rusije može da zaštiti privredu od spoljnih kriza, prenosi Tass.

15.25 Orban odbacio zahteve Zelenskog

Premijer Mađarske Viktor Orban odbio je danas zahteve ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koje je izneo pred Savetom Evrope, jer se ne poklapaju sa mađarskim interesima. On je poručio da "ne mogu dozvoliti da Mađarska bude gurnuta u rat". Više o tome u odvojenoj vesti.

Tanjug/AP/Yuri Kochetkov

 

15.05 Postignut "ograničen" napredak u pregovorima

U pregovorima između Rusije i Ukrajine postignut je ograničen napredak, rekao je moskovski pregovarač Valdimir Medinski, a prenela ruska agencija Interfaks. U istom izveštaju navodi se da su dve strane blizu postizanja dogovora o "sekundarnim pitanjima".

14.54 Rusko ministarstvo: Poginuo 1.351 ruski vojnik, ranjeno 3.825

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je 1.351 ruski vojnik poginuo u borbama u Ukrajini od početka sukoba. Ministarstvo je dodalo da je ranjeno 3.825 pripadnika vojske, prenela je agencija Intefaks.

14.35 Bajden stigao u Poljsku

Američki predsednik Džozef Bajden stigao je u Poljsku na aerodrom Žešov-Jasionka, kako bi se uverio u međunarodne napore da se pomogne milionima ukrajinskih izbeglica koje beže iz ratom razorene zemlje. Kako prenosi Rojters, lider SAD će se obratiti i američkim vojnicima koji ojačavaju istočno krilo NATO. Bajden je doputovao iz Brisela, gde je prisustvovao samitu lidera EU i NATO.

Tanjug AP/Evan Vucci

 

14.31 Od početka rata poginulo više od 1.081 civila

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštio je danas da je od početka ruskog napada na Ukrajinu poginuo 1.081 civil, a ranjeno je 1.707 civila. Iz kancelarije komesarijata su dodali da je realan broj verovatno znatno veći, preneo je Rojters. Posmatrači Komesarijata rade na tome da potvrde izveštaje o dodatnim smrtnim slucajeva u mestima gde se odvijaju intenzivne borbe, poput Sumija, Harkova i Donjecka, dok je grad Marijupolj potpuno izolovan, dodaje se u izveštaju.

14.12 Turska se neće pridružiti sankcijama protiv Rusije

Turske vlasti se neće pridružiti sankcijama protiv Rusije, jer ne mogu da dozvole da se građani smrzavaju bez ruskog gasa, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan novinarima na povratku sa samita NATO.

13.56 Arestovič: Odbijen napad na grad u kom žive radnici Černobilja

Savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič izjavio je danas da je ukrajinska vojska odbila prvi napad ruskih trupa na grad Slavutič, gde žive radnici ugašene nuklearke Černobilj, javlja Rojters. Ranije u toku dana, lokalne vlasti grada Slavutič su navele da je to mesto izolovano i da je ruska vojska neposredno ispred grada.

13.40 Džonson i Si razgovarali 50 minuta

Britanski premijer Boris Džonson danas je razgovarao sa kineskim predsednikom Sijem Ðinpingom o aktuelnoj situaciji u Ukrajini, saopštio je portparol britanskog lidera, dodavši da je razgovor trajao oko 50 minuta. Telefonski razgovor dvojice zvaničnika usledio je u trenutku dok zapadni lideri pozivaju Kinu da se uzdrži od davanja podrške Rusiji i napadu na Ukrajinu, prenosi Rojters.

AP Photo/Markus Schreiber

 

13.25  Kijev: Nadamo se uspostavljanju humanitarnih koridora

Ukrajina se nada da će se postići dogovor o humanitarnom koridoru, kako bi se pomoglo ljudima da se sutra evakuišu iz Černigova. Lokalne vlasti izvestile da je ovaj grad na severu zemlje odsečen od ostatka zemlje zbog ruskih snaga, a zamenica premijera Irina Vereščuk rekla je da "pregovori sa Rusijom u vezi sa humanitarnim koridorima predstavljaju izazov"

13.12 Kako izgleda raketni sistem Iskander

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je danas snimak lansiranja taktičkih balističkih raketnih sistema Iskander - raketa srednjeg dometa kojim su, kako se tvrdi, Rusi uništili bazu za obuku stranih plaćenika u Ukrajini. 

12.55 Sankcije Velike Britanije odnose se i na zlato

Britanija je danas revidirala uputstva za primenu sankcija protiv Rusije kako bi jasno stavila do znanja da su transakcije koje uključuju zlato takođe obuhvaćene propisima koji zabranjuju britanskim subjektima da pružaju određene finansijske usluge ruskoj centralnoj banci i drugim institucijama.

Profimedia

 

12.40 Delimično stvoren kopneni koridor za Krim sa teritorije Donjecka

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da su ruske snage uspele delimično da stvore kopneni koridor za Krim sa teritorije u ukrajinskom Donjeckom regionu. "Neprijatelj je delimično uspeo u stvaranju kopnenog koridora između privremeno okupirane Autonomne Republike Krim i dela Donjecke oblasti", navodi se u objavi na internetu ukrajinskog ministarstva, prenosi Rojters.

12.23 UN: Pristiže sve više informacija o masovnim grobnicama, više od 1.035 stradalih civila

Šef posmatračke misije UN za ljudska prava u Ukrajini Matilda Bogner saopštila je danas da pristiže sve više informacija o masovnim grobnicama u opkoljenom gradu Mariupolju u Ukrajini, uključujući i onu po kojoj se u njima nalazi 200 tela. Ona je navela da je broj smrtnih slučajeva civila u Ukrajini premašio 1.035.

12.00 Gaspromu naloženo da naplaćuje u rubljama, Novateku ne

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je domaćem energetskom gigantu Gaspromu da za izvoz prirodnog gasa prima rublje, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da Novateku, koji proizvodi tečni pritodni gas, nisu date takve instrukcije. Peskov je, kako prenosi Rojters, rekao da prema nalogu ruskog predsednika Gasprom mora u naredna četiri dana da smisli način kako da se obavlja plaćanje u rubljama. Dodao je da najvećem ruskom proizvođaču tečnog prirodnog gasa (TPG), Novateku, nisu data takva uputstva.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, file

 

11.40 Lavrov: Zapad je Rusiji objavio totalni hibridni rat

Zapad je Rusiji objavio totalni hibridni rat i više ne prikriva ciljeve koji podrazumevaju da se ruska ekonomija slomi, uništi i uguši, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. On je kazao da je Rusija konačno uvidela svo bezakonje koje Zapad sprovodi uvođenjem sankcija, što pokazuje da su sve te zapadne vrednosti, o kojima tamošnji političari dugo godina pripovedaju, zapravo bezvredne, prenosi Sputnjik.

11.25 Iz Kremlja tvrde da "nije ništa strašno" ako ih izbace iz G20

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se neće "ništa strašno desiti" ukoliko Rusija bude izbačena iz grupe G20, jer svet ne čine samo SAD i Evropa. Dodao je da postoje zemlje koje će imati "trezven" pristup Rusiji.

AP/ Alexander Zemlianichenko

 

10.54 Nemačka želi da do leta proplovi uvoz ruske nafte

Nemačko Ministarstvo ekonomije želi da prepolovi zavisnost zemlje od ruske nafte do leta i da do jeseni eliminiše uvoz ruskog kamenog uglja, objavio je danas nemački list Špigl pozivajući se na interni dopis ministarstva.

10.32 Ruske trupe opkolile Černigov

Grad Černigov na severu Ukrajine potpuno je okružila ruska vojska, čime je potpuno odsečen od okruženja, rekao je oblasni guverner Vjačeslav Kaus na nacionalnoj televiziji, preneo je Rojters.

10.17 U bombardovanju marijupoljskog pozorišta stradalo najmanje 300 ljudi

Lokalni zvaničnici saopštili su da je prilikom bombardovanja pozorišta u Marijupolju 16. marta stradalo najmanje 300 ljudi. U trenutku bombardovanja oko 1.300 osoba bilo je u pozorištu koje su koristili kao sklonište, a odmah nakon bombardovanja je samo 150 njih izašlo na sigurno.

Tanjug/Azov Battalion via AP

 

10.00 Gradonačelnik Borispolja: Iz grada evakuisano 20.000 civila

Gradonačelnik Borispolja, grada blizu međunarodnog aerodroma kod Kijeva, rekao je da je 20.000 civila izašlo iz tog mesta. Ranije ove nedelje, pozvao je stanovništvo da se evakuiše, kako bi vojne operacije mogle lakše da se izvode.

09.48 De Kro: Oko 80 odsto gasnih ugovora već se plaća u rubljama

Belgijski premijer Aleksandar De Kro izjavio je da odluku Rusije o plaćanju gasa u rubljama treba da razmotri Evropska komisija i da, ako se menja neka stavka u postojećim ugovorima, onda može da se razgovara i o izmenama drugih, kao što je, na primer, cena gasa. Više o tome pročitajte u odvojenom tekstu.

09.39 EU će uvoziti više tečnog gasa iz SAD

Evropska unija i SAD napravili su dogovor prema kojem će uvoziti više tečnog prirodnog gasa, u pokušaju da se smanji energetska zavisnost od Rusije, preneo je Rojters. Očekuje se da će ovim putem iz SAD u zemlje EU do kraja godine stići oko 15 milijardi kubnih metara gasa. Do 2030. godine, iz SAD bi u zemlje EU godišnje trebalo da se uveze 50 milijardi kubnih metara.

AP Photo/Julie Jacobson, File

 

09.30 Ukrajinski ministar: Svetske cene hrane će rasti zbog rata

Ukrajinski ministar poljoprivrede Mikola Solski rekao je da će svetske cene hrane nastaviti da rastu ukoliko se situacija u Ukrajini ne promeni, kao i da ta zemlja ima u zalihama žitarice za izvoz u vrednosti oko 7,5 milijardi dolara. 

profimedia

 

09.15 Za danas planirana evakuacija iz Marijupolja

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je kako se nada da će danas biti otvoren humanitarni koridor za evakuaciju civila privatnim vozilima iz Marijupolja. Ovaj grad je i dalje pod opasdom ruskih trupa, a u četvrtak je iz njega izašlo oko 3.300 ljudi.

Profimedia

 

09.00 Rusija ispalila dve rakete na periferiju Dnjepra

Ruske snage ispalile su dve rakete na ukrajinsku vojnu jedinicu na periferiji Dnjepra, četvrtog po veličini grada u zemlji, saopštili su iz regionalne službe za vanredne situacije. Kako se navodi, u udarima kasno sinoć su uništeni objekti i prouzrokovana su dva požara, dok se broj poginulih i ranjenih još utvrđuje. Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je, inače, snimak lansiranja taktičkih balističkih raketnih sistema Iskander, koji su, kako se tvrdi, uništili bazu za obuku stranih plaćenika u Ukrajini.

08.46 Britanski izvori: Ukrajina povratila položaje na oko 35 kilometara od Kijeva

Ukrajinske snage ponovo su zauzele gradove i odbrambene položaje na oko 35 kilometara istočno od Kijeva, prema britanskim obaveštajnim službama, prenosi Gardijan. Ukrajinski kontranapadi i ruske snage koje se povlače preko produženih linije snabdevanja, omogućili su Ukrajini da ponovo zauzme gradove i odbrambene položaje do 35 kilometara istočno od Kijeva, precizira se u saopštenju britanskog ministarstva odbrane.

08.45 Evropski savet: EU i SAD spremne da uvedu dodatne sankcije Rusiji

Američki predsednik Džozef Bajden i lideri EU razgovarali su o spremnosti da se uvedu dodatne sankcije Rusiji, saopštio je Evropski savet, a detaljnije o tome pročitajte u posebnoj vesti.

08.30 Rusija razmatra prihvatanje bitkoina za izvoz nafte i gasa

Suočena sa pooštravanjem sankcija zapadnih zemalja zbog napada na Ukrajinu, Rusija razmatra prihvatanje bitkoina kao sredstva plaćanja za izvoz njenje nafte i gasa, izveštava CNBC. Predsednik komiteta ruske Dume za energetiku Pavel Zavaljni rekao je na video-konferenciji za novinare u četvrtak, da je Rusija, kada je reč o "prijateljskim" zemljama kao što su Kina ili Turska, spremna da bude fleksibilnija u pogledu opcija plaćanja. Kako je objasnio, Moskva razmatra prihvatanje nacionalnih valuta kupaca, kao i bitkoin, kao alternativni načini plaćanja za ruski izvoz energije.

profimedia

 

08.15 Moskva najavljuje krivičnu istraga bioloških laboratorija u Ukrajini

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivičnu istragu zbog stvaranja tajnih bioloških laboratorija u Ukrajini, uz podršku SAD, saopštio je predsednik Komiteta Aleksandar Bastrikin u intervjuu za TAS S.

"Tražili smo raspoloživu dokumentaciju od Ministarstva odbrane Rusije i utvrđujemo okolnosti onoga što se dogodilo, u okviru krivičnog postupka koji smo pokrenuli po članu o razvoju i proizvodnji biološkog oružja za masovne žrtve", rekao je Bastrikin. 

08.05 Pogledajte "No comment" Euronewsa Srbija

No Comment • Euronews Serbia

08.00 Medvedev: Glupo je poverovati

Glupo je poverovati da bi sankcije Zapada protiv ruskih kompanija i biznismena mogle da imaju bilo kakav uticaj na vladu u Moskvi, poručio je danas bivši ruski predsednik i zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

"Sankcije će samo ujediniti rusko društvo, a ne izazvati narodno nezadovoljstvo vlašću", izjavio je Medvedev u intervjuu ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti, prenosi Rojters.

07.55 Bajden danas u Poljskoj, obilazi grad nedaleko od granice Ukrajine

Američki predsednik Džo Bajden danas iz Brisela, gde je prisustvovao samitu lidera EU i NATO, odlazi u Poljsku gde će sa tamošnjim zvaničnicima razgovarati o planu za zbrinjavanje izbeglica. Bajden će, kako je najavljeno, posetiti grad Žešov na istoku zemlje koji se udaljen samo 80 kilometara od Ukrajine.

07.45 Pogledajte kako izgleda Odesa

Associated Press • Euronews Serbia

07.40 Institut za proučavanje rata o lokacijama ratnih dejstva u Ukrajini: Granatiranje Harkova nastavljeno, Ukrajinci sprečili Ruse da opkole Černigovsku oblast

Institut za proučavanje rata, oji je nezavisni istraživački centar sa sedištem u SAD, navodi i da su ruske snage, pored dejstava u Marijupolju, nastavile da granatiraju Harkov. Oni navode da je u ruskim udarima pogođen i punkt za isporuku humanitarne pomoći, kada je stradalo šest, a ranjeno 15 ljudi, prenosi BBC. Ruske snagde su, kako je navodi, obezbedile i manje napretke u oblastima Donjecka i Luganska, koji se nalaze u okviru regiona Donbasa, odnosno samoproglašenih LNR i DNR. Institut, međutim, navodi i da je napad Ukrajine na ruske brodove u okupiranoj luci Berđansk bio uspešan, i da je Ukrajina naterala ruske trupe na odbranu severozapadno od prestonice Kijeva i sprečila Rusiju da opkoli Černigovsku oblast.

07.36 Berbok: Rusija može da pokuša destabilizaciju Zapadnog Balkana

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok poručila je da Evropa treba da bude na oprezu zbog, kako tvrdi, ruskih napora da destabilizuje Zapadni Balkan, u trenutku kad vodi rat u Ukrajini, prenosi agencija Asošijeted pres. Berbok je novinarima u Berlinu izjavila da su "takvi potezi prethodili vojnoj invaziji Rusije na Ukrajini, uprkos tome što Moskva i dalje poriče da je pripremala napad".

"Slična podrška Rusije separatističkim pokretima u Bosni i Hercegovini bi, na primer, mogla da ugrozi integritet i suverenitet zemalja Zapadnog Balkana", rekla je Berbok nakon sastanka sa hrvatskim ministrom spoljnih poslova Goranom Grlićem Radmanom, navodi AP.

Tanjug/AP/Annette Riedl

 

07.30 Ključ crnomorske obale: Zašto je Marijupolj toliko važan

Za stanovnike Marijupolja bombardovanja su postala svakodnevna stvar, a već nedeljama ukrajinski i zapadani zvaničnici upozoravaju da tom gradu na obali Azovskog mora preti humanitarna katastrofa. Ruske trupe su opkolile grad sa svih strana, nema struje ni vode, a pokušaji evakuacije nisu imali previše uspeha. Prema rečima zvaničnika, oko 80 odsto infrastrukture je uništeno, a za jedan deo nikakva reparacija neće biti moguća. Zbog čega je Marijupolj toliko važan za Rusiju, i kako ovaj lučki grad i dalje uspeva da odoli naletima ruske vojske?

07.24 Institut za proučavanje rata: Ruske snage ostvarile napredak u Marijupolju, lokalne ukrajinske vlasti napustile grad

Institut za proučavanje rata ocenio je da su ruske snage ostvarile "stabilan" napredak u opkoljenom južnom gradu Marijupolju, ušavši i u centralnu oblast grada 24. marta. Lučki grad, koji se smatra ključnim za ostvarivanje ruskih ciljeva, opkoljen je ruskim trupama od početka marta, navodi Institut, prenosi BBC. Kako se situacija u Marijupolju pogoršava, lokalne ukrajinske vlasti su napustile grad "kako bi bolje koordinirali regionalne operacije", navodi Institut, koji je nezavisni istraživački centar sa sedištem u SAD.

07.15 Zelenski: Prekasno

U video poruci objavljenoj na zvaničnom Fejsbuk nalogu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski podelio je svoj nastup na samitu EU gde je zahvalio članicama Evropskog saveta što su uvele sankcije Rusiji, ali je rekao da je taj potez povučen "kasno".

Zelenski je rekao da bi, u slučaju da su sankcije bile preventivna mera, postojojala šansa da Rusija ne uđe u rat.

"Primenili ste sankcije. Mi smo zahvalni. Ovo su snažni koraci, ali je bilo prekasno. Da su povučene preventivno, Rusija ne bi ušla u rat... Blokirali ste Severni tok 2. Zahvalni smo vam. I s pravom. Ali i to je bilo prekasno. Jer da je bilo na vreme, Rusija ne bi napravila gasnu krizu. Bar je postojala šansa", rekao je, između ostalog, Zelenski. Detaljnije o obraćanju Zelenskog pročitajte u posebnoj vesti. 

6.50 Kijev Indipendent: Rusija želi da okonča rat do Dana pobede

Prema obaveštajnim podacima Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, ruskim trupama je rečeno da se rat mora završiti do 9. maja, koji se u Rusiji naširoko slavi kao Dan pobede nad nacističkom Nemačkom, prenosi Kijev Indipendent.

6.34 Rusija i Ukrajina razmenili zarobljenike

Rusija i Ukrajina razmenile su ratne zarobljenike u prvoj razmeni otkako je Moskva pre mesec dana naredila invaziju na Ukrajinu, rekla je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

"Po nalogu predsednika Vladimira Zelenskog, izvršena je prva puna razmena ratnih zarobljenika. U zamenu za 10 zarobljenih okupatora, spasili smo 10 naših vojnika", objavila je Verščuk na Fejsbuku, prenosi Rojters

6.25 Bajden: Nadam se da Rusija neće upotrebiti biološko oružje

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da će SAD odgovoriti ako Vladimir Putin upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini, ali je dodao da će taj odgovor zavisiti od situacije.

6.17 Nova rezolucija GS UN o hitnom prekidu rata u Ukrajini, Srbija među državama koje su glasale "za"

Generalna skupština UN usvojila je danas ubedljivom većinom od 140 glasova novu rezoluciju koja "zahteva od Rusije da odmah prekine rat u Ukrajini". Na osnovu slike koju je na Tviteru podelio visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, Srbija je bila među državama koje su glasale za ovu rezoluciju. Opširnije o ovom pročitajte u posebnom tekstu.

 6.10 Makron: Spremni smo da pojačamo sankcije Rusiji

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da su zapadne sile spremne da pojačaju sankcije Rusiji ako bude potrebno dok nastavljaju da pokušavaju da izoluju Moskvu zbog njenog rata u Ukrajini i prisile na prekid vatre, prenosi Rojters 

"Ove sankcije imaju uticaj i opipljive su i moramo da nastavimo radi njihovog odvraćajućeg efekta", rekao je on na konferenciji za novinare nakon samita lidera NATO i G7.

Komentari (0)

Evropa