Život

Da li ste čuli za pule, čalabrcu i sečenicu: Taste Atlas sastavio listu 68 najboljih jela Srbije

Komentari

Autor: Staša Rosić

25/05/2024

-

16:35

Da li ste čuli za pule, čalabrcu i sečenicu: Taste Atlas sastavio listu 68 najboljih jela Srbije
Da li ste čuli za pule, čalabrcu i sečenicu: Taste Atlas sastavio listu 68 najboljih jela Srbije - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Magazin "Taste Atlas", koji iznosi brojne interesantne informacije o svetskim kuhinjama, ali i izaziva rasprave na društvenim mrežama o tome čija hrana je bolja, predstavio je listu najboljih jela, pića i namirnica iz Srbije, na kojoj prvo mesto zauzima petrovački kulen.

Sajt, na kom se ocenjuju i restorani na gotovo svim svetskim destinacijama, Srbiju je trenutno smestio na dvadeseto mesto najboljih kuhinja sveta, ali pošto se glasanja za najbolja jela i gastronomije često organizuju, pozicija je varirala.

Iako pljeskavica važi za najpopularnije jelo iz Srbije, pošto ga je probao najveći broj glasača, najbolje ocene dobio je petrovački kulen, a slede ga komplet lepinja, leskovački domaći ajvar, klasičan ajvar, leskovački roštilj, pirotska peglana kobasica, pazarske mantije, futoški kupus, užička pršuta i miročki sir.

Predstavljamo vam i celokupnu listu najbolje ocenjenih specijaliteta iz Srbije:  

Najbolje ocenjena jela iz Srbije na sajtu "Taste Atlas"
1. Petrovački kulen 24. Gibanica 47. Fiš paprikaš
2. Komplet lepinja 25. Podvarak 48. Popara
3. Leskovački roštilj 26. Reform torta 49. Leskovačka kavurma
4. Pirotska peglana kobasica 27. Vasina torta 50. Pihtije
5. Pazarske mantije 28. Belolučene paprike 51. Rezanci s makom
6. Užička pršuta 29. Moravska salata 52. Futoška sarma
7. Miročki sir 30. Proja/Projara 53. Svrljiški belmuž
8. Sarma 31. Šnenokle 54. Sečenica
9. Pljeskavica 32. Ruske šubare 55. Čalabrca
10. Burek sa sirom 33. Slatko od dunja 56. Pašteta od fazana
11. Lepinja 34. Sremska kobasica 57. Leskovački domaći ajvar
12. Bela čorba 35. Karađorđeva šnicla 58. Vojvođanski koh
13. Leskovački voz 36. Svadbarski kupus 59. Ražnjići
14. Krofne 37. Čorbast pasulj 60. Čorba od spanaća
15. Pasulj 38. Pirotski kačkavalj 61. Propeć
16. Urnebes 39. Duvan čvarci 62. Herovke
17. Pinđur 40. Makovnjača 63. Pupinova pita
18. Perkelt 41. Prebranac 64. Pule
19. Gomboce 42. Lenja pita 65. Fontoš kolač
20. Sjenički sir 43. Česnica 66. Škembe čorba
21. Leskovačka mućkalica 44. Srpska salata 67. Pohovane svinjske nogice
22. Zlatarski sir 45. Bundevara 68. Živa pljeskavica
23. Zlatiborska pršuta 46. Čvarci    

Na listi se izdvaja i nekoliko manje poznatih gastronomskih rariteta, koje je Taste Atlas približio svojim čitaocima:

Čorba od spanaća

Taste Atlas piše da je čorba od spanaća karakteristična za Srbiju, iako se danas sprema širom Balkana.

Pixabay

 

Pripema se od svinjske masti, spanaća, luka, belog luka, brašna, vode i mleka.

Na svinjskoj masti potrebno je propržiti crni i beli luk, a zatim im dodati brašno, pa mleko i blanširan i proceđen spanać. Čorbica se zatim lagano krčka dok ne postane gusta. 

Na kraju se prilikom serviranja može obogatiti kašikom kisele pavlake.

Pule

Sir od magarećeg mleka, poznat kao pule sir, najskuplji je sir na svetu. Proizvodi se u prirodnom rezervatu Zasavica, a za jedan kilogram ovog delikatesa, potrebno je čak 25 litara magarećeg mleka.

Unsplash

 

Vredi napomenuti da ženka magarca proizvodi samo oko 0,2 l mleka dnevno. Zato i ne čudi što se pule prodaje po ceni od 1.000 evra po kilogramu, a ponekad i po nekoliko puta višoj ceni.

Čalabrca

Čalabrca je jednostavno jelo od kora za pitu, ulja, mleka i kajmaka. U kipuću vodu potrebno je staviti kašiku masti ili ulja, a zatim natrgane osušene kore za pitu. Kada tečnost dovoljno uvri, jelu se dodaju mleko i kajmak.

Pixabay

 

Čalabrca se obično jede kao predjelo, ali i kao ukusan doručak ili večera.

Sečenica

Vranjska sečenica je tradicionalna srpska pita koja je specifična po načinu na koji se oblikuje. Naime, kada se testo razvije u tanke kore, premaže se uljem ili puterom, puni sirom i jajima, a zatim iseče na kocke i peče u rerni. 

Unsplash

 

Obično se jede sa pavlakom, jogurtom i drugim mlečnim proizvodima.

Propeć

Propeć je neka vrsta lisnatog testa punjenog sirom i jajima, koje se, kao i sečenica, pravi u Vranju.

Prinstscreen YouTube/Chef Boy An

 

Specifično je po tome što se tanko razvaljani slojevi testa premazuju vrelom svinjskom mašću.

Herovke

Vojvođanski kolač herovke zapravo je slovački specijalitet. Reč je o kolaču koji se prži u dubokom ulju i to u posebnom loptastom kalupu.

Prinstscreen YouTube/ RTV Mag

 

Na kraju se herovke uvaljaju u šećer u prahu i vanilin šećer, tako da podsećaju na grudve snega. 

U slovačkim zajednicama, piše Taste Atlas, herovke se spremaju za venčanja.

Pupinova pita

Pupinova pita dobila je ime po čuvenom srpskom naučniku Mihajlu Pupinu, a sprema se u njegovom rodnom Idvoru. Reč je o slatkišu od bračna, putera, jaja i mleka, koji se puni šljivama, višnjama, šećerom i bademima. 

Unsplash

 

Pohovane svinjske nogice

Pohovane svinjske nogice prave se tako što se svinjske noge, zajedno sa papcima, najpre skuvaju u vodi sa začinima i korenastim povrćem, a zatim otkoštaju i pohuju u jajima, brašnu i prezli.

Pixabay

 

Obično se služe sa pire krompirom i salatom. 

Leskovačka sprža

Ovaj delikates, poznat još i kao leskovačka kavurma, zahteva dugotrajnu pripremu i lagano krčkanje sala, slanine i svih masnih delova svinje.

Printscreen YouTube/RTS Sajt - Zvanični kanal

 

Na kraju se obično u spržu dodaju mlevena paprika i so, a dobijeni proizvod se cedi od masti presovanjem ili krpom. Ovako isceđena sprža se hladi i konzumira se isključivo hladna.

Komentari (0)

Magazin