Nauka

Sunce osvanulo na Antarktiku posle četiri meseca mraka

Komentari

Autor: A. T.

20/08/2021

-

18:50

Sunce osvanulo na Antarktiku posle četiri meseca mraka
Sunce osvanulo na Antarktiku posle četiri meseca mraka - Copyright ESA

veličina teksta

Aa Aa

Posle četiri meseca mraka konačno je osvanulo na Antarktiku, što je obradovalo naučnike koji rade na istraživačkoj stanici Konkordija.

Naučnici Evropske svemirske agencije 11 meseci žive na najizolovanijem mestu na svetu u kojem vladaju ekstremni vremenski uslovi. Uslovi su toliko ekstremni da tokom trajanja noći nikako ne smeju da izlaze napolje. 

Naučnici su se ovog puta posebno bavili proučavanjem fiziološkog i psihološkog uticaja na organizam tokom dugog boravka u mraku. Cilj istraživanja je bolje razumevanje ljudskog organizma kako bi se astronauti bolje pripremili za putovanje u duboki svemir.

Nedostatkom svetlosti organizam trpi stres, menjaju se navike u spavanju, dolazi do umora i neraspoloženja koje može da utiče na rad cele ekipe.

Posada je posebno bila ohrabrena da počne da se bavi grupnim aktivnostima i da postane kreativna tokom borbe protiv izolacije i mraka.

Prvi zraci sunca koje mesecima čekaju su uvek veličanstveni jer najavljuju povratak u normalu. To znači i da će im se za koji mesec pridružiti i drugi naučnici koji dolaze da se bave istraživanjima tokom letnjeg perioda koji počinje u novembru. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin